Manfaat Radish Yang Sangat Menakjubkan

Radishes adalah tanaman akar dan berair, tajam atau manis dalam rasa. Mereka boleh putih, merah, ungu atau hitam, dan dari segi bentuk, mereka boleh panjang dan silinder atau bulat. Mereka dimakan mentah, masak atau jeruk. Minyak yang diperoleh dari biji lobak digunakan dalam beberapa produk dan aplikasi kesihatan yang bermanfaat.

Apa itu Radish?

Bahagian radishes yang biasa digunakan ialah daun, bunga, buah, dan biji. Nama saint radish ialah Raphanus Sativus yang dimiliki oleh keluarga Brassicaceae. Radish juga dikenali sebagai daikon di beberapa bahagian dunia, terutamanya di pasaran Asia.

manfaat radish
manfaat radish

Manfaat Kesihatan Radish

Manfaat radishes dalam rawatan atau pencegahan penyakit tertentu dan pada bahagian badan tertentu disenaraikan di bawah:

Merawat Jaundis
Radishes sangat baik untuk hati dan perut, dan mereka bertindak sebagai penyahtoksik yang kuat juga. Mereka membersihkan darah dan menghilangkan toksin dan sisa. Mereka sangat berguna dalam mengobati penyakit kuning kerana mereka membuang bilirubin dan juga mengekalkan pengeluarannya pada tahap yang stabil. Radishes juga mengurangkan pemusnahan sel darah merah yang berlaku pada orang yang menderita penyakit kuning dengan meningkatkan bekalan oksigen segar ke darah. Radish hitam lebih disukai dalam rawatan jaundis, dan daun lobak juga sangat berguna dalam rawatan.

Menghalang buasir
Radishes dianggap kasar, yang bermaksud bahawa ia terdiri daripada karbohidrat yang tidak boleh dicerna. Ini memudahkan pencernaan, pengekalan air, dan sembelit sembelit, yang merupakan salah satu punca utama buasir. Oleh itu, detoksifikasi yang baik, mereka membantu menyembuhkan gejala-gejala buasir dengan cepat. Jus radish juga melegakan sistem pencernaan dan ekskresi, seterusnya melegakan gejala buasir.

Merawat Gangguan Urin
Radishes adalah sifat diuretik, yang bermaksud bahawa mereka meningkatkan pengeluaran air kencing. Jus dari radishes juga menyembuhkan keradangan dan perasaan yang membakar ketika buang air kecil. Ia membersihkan buah pinggang dan menghalang jangkitan pada buah pinggang dan sistem kencing, dengan itu membantu rawatan pelbagai keadaan kencing yang diperburuk oleh toksin berlebihan dalam sistem.

Pengurangan berat
Radishes sangat mengisi, yang bermaksud bahawa mereka memenuhi kelaparan anda tanpa berlari menghitung kiraan kalori anda. Mereka juga rendah karbohidrat yang dicerna, tinggi dalam keadaan kasar, dan mengandungi banyak air, sehingga menjadi pilihan makanan yang sangat baik bagi mereka yang bertekad untuk menurunkan berat badan. Tambahan pula, mereka adalah tinggi serat dan rendah pada indeks glisemik, yang bermaksud bahawa mereka meningkatkan pergerakan usus yang tetap, yang membantu dalam penurunan berat badan, dan meningkatkan kecekapan metabolisme untuk semua proses tubuh.

Memperbaiki Sistem Kardiovaskular
Radishes adalah sumber anthocyanin yang hebat, sejenis flavonoid, yang bukan hanya memberi warna kepada radishes tetapi juga memberi banyak manfaat kesihatan. Anthocyanins telah menjadi subjek kajian perubatan banyak, dan telah dikaitkan secara positif untuk mengurangkan berlakunya penyakit kardiovaskular. Mereka juga telah mempamerkan ciri anti-kanser dan anti-radang.

Merawat kanser
Kerana radishes adalah detoksif dan kaya dengan vitamin C, asid folik, dan antosianin, mereka telah disambungkan untuk merawat pelbagai jenis kanser, terutamanya kolon, buah pinggang, usus, perut, dan kanser mulut. Radishes adalah sebahagian daripada keluarga Brassica, dan seperti ahli-ahli lain yang mengklasifikasikan taksonomi, sayur-sayuran yang disebarkan dengan antioksidan. Tambahan pula, isothiocyanates yang terdapat dalam lobak merah mempunyai kesan utama kepada sel-sel genetik sel kanser. Mereka mengubah laluannya, sehingga mereka boleh menyebabkan apoptosis, kematian sel, dengan itu menghapuskan sel-sel kanser daripada menghasilkan semula.

Merawat Leucoderma
Kandungan detoksifikasi dan anti-karsinogen radishes menjadikannya berguna dalam rawatan Leucoderma. Benih lobak digunakan dalam kaedah rawatan ini. Mereka perlu dibekuk dan direndam dalam cuka, jus halia, atau lembu air kencing dan kemudian diaplikasikan pada tompok putih. Anda boleh makan radishes juga untuk membantu rawatan Leucoderma.

Aids in Digestion
Radishes sangat tinggi dalam serat, yang bermaksud bahawa mereka menambah sebahagian besar pergerakan usus, yang menggalakkan corak ekskresi biasa dan melegakan gejala sembelit. Mereka juga boleh membantu menegangkan perut longgar dan menghilangkan najis atau cirit-birit yang longgar. Tambahan pula radishes diketahui mempromosikan pengeluaran empedu.